Otsikko tulee mun ja Emman takeista. Emma sanoi tanaan vahingossa noin, kun puhuttiin meidan takeista, haha. Saatiin tosiaan eilen meidan jakkupuvut ja villakangastakit. Jakkupuvut on just hyvat, varsinkin hameen kanssa se on tosi ihana. Mun ja Emman takit toisaalta jattaa kaiken muun varjoonsa, ne on IHANAT!  Me toden totta ollaan kuin kaksi marjaa. Naista tuli just sellaset ku piti, ihanan lampimatkin viela.

 

Eilen oli yksi luento aamupaivalla hotellissa ERITTAIN kylmassa luokassa. Se kesti kaksi tuntia ja me paleltiin koko ajan. Kaksinkertaiset ikkunalasit (kolminkertaisista puhumattakaan) vaikuttaa olevan mahdottomuus Kiinassa. Koko hotelli on ihan jaatava. Ulkona on ihan saman lampoista kuin sisalla. Anyway, luennon jalkeen kaytiin syomassa kiinalaista (taas, yllattaen, kun Kiinassa ollaan) ja sit mina ja Emma mentiin yhdelle lahaiselle kadulle, yllatys yllatys, shoppailemaan! Ostettiin pipoja ja lapasia ja sellasta, joiden hinnalla ei Suomessa saisi edes yhta lankakeraa. Meilla on nyt Emman kanssa takkeihimme sopivat pipotkin. Oli siella kaikkea muutakin ihanaa, mutta ei sita kaikkea voi ostaa, vaikka halpaa onkin... Mennaan kylla sinne varmaan huomenna takaisin. Pitaa jotain tuliaisia viela saada.

 

Muut meni eilen illalla paivalliselle yhden ostoskeskuksen kiinalaiseen, mutta mun piti kaantya takaisin. En vaan voi enaa sietaa kiinalaisen ruuan hajua, kun sellainen karistetyn rasvan haju leijuu joka paikassa. Vihaan sita hajua, mun oli pakko menna sitten alakerran lankkaripaikkaan syomaan garlic bread. Yritan nyt viimeiseen asti valttaa tota kiinalaista ruokaa... Ihan tiedoksi, etta kiinalainen ruoka Kiinassa on ihan taysin eri asia kuin kiinalainen ruoka Suomen kiinalaisissa ravintoloissa. Panda sanoi etta se johtuu siita, etta suomalaiset eivat tykkaisi oikeasta kiinalaisesta ruoasta. Olen samaa mielta. Taalta ei todellakaan saa friteerattua kanaa hapanimelakastikkeessa, joka on mun herkkua Suomen kiinalaisissa. Taalla kiinalainen ruoka on sammakonreisia, outoja karvaisia limaisia palloja, kokonaisia kalanraatoja ja kananruhoja lautasella. Ylipaataan kaikesta ei voi paallepain sanoa, mita se on. Pinjalle ja Riinalle kavi vahan ikavasti, ne tilas jonkun kanajutun ja eteen tuotiin KOKONAINEN KUOLLUT KANA. Vahan oli hakattu keskivartaloa, etta sisalmykset tursusi ulos. Silmat vaan tuijotti paassa. Oli sita kai paistettu vahan. Nice!

 

 Eilisilta meni taas bilettamiseksi osalla porukkaa. Mina, Emma, Pinja, Riina, Jenni, Matti ja Panda lahdettiin ravintolasta Radisson SAS pilvenpiirtajan huipulla olevaan baariin parille drinkille. Se oli lankkarihintainen paikka, drinkit 7 euroa... En ostanut mitaan, mutta Pinja maksoi mulle takkinsa nappien ompelusta palkan yhtene Moonshine-drinkkina. Se oli oikein hyvaa. Otettiin lasinaluset haalarimerkeiksi, kun ne oli kangasta. Jatkoille lahdettiin taas sinne Shanghai Sky bariin, mutta talla kertaa narikka oli taysi, ja takit kulki koko ajan mukana. Olin siella noin tunnin ja lahdin samaan aikaan Pandan ja Jennin kanssa. Nukkumassa olin kolmen jalkeen. Pinja, Riina ja Emma jai viela.

 

Tanaan herasin siihen, etta oli kauhean kylma. Kello oli jotain puoli seitseman. Satuin siis sopivasti olemaan hereilla, kun tytot saapuivat baarista. Nukuttiin Emman kanssa puoli kahteen asti. Herattiin kirkkaana paistavaan aurinkoon ja paatettiin kauniin saan kunniaksi lahtea uusine takkeinemme nayttaytymaan Shanghain kuuluisimpaan nahtavyyteen, Oriental Pearliin. Se on siis se korkea torni, joka on yleensa Shanghaissa otetuissakuvissa. Mekin otettiin kuvia, varmaan sata! Musti Artikla, eli Artiklan maskottikoira oli myos mukana ja paasi valokuviin. Oli tosi kiva, kun oli kaunis saa. Ostettiin ne liput, joilla paasi kaikista korkeimmalle tasanteelle. 150 yuania (15e), aika kallis, mutta kerran kai sita Shanghaissa ollaan... Sielta oli upeat nakymat yli kaupungin! Harmi vaan, sita saastesumua on kylla tosi paljon ja sen nakee sielta korkealta tosi selvasti. Oli hauska, kun joku kolme kiinalaista seuruetta halusi otattaa itsestaan kuvan mun ja Emman kanssa! Me oltiin jonkinlainen nahtavyys lansimaalaisina tyttoina hienoissa takeissamme. Suostuttiin kiltisti yhteiskuviin. Oltiin siella huipulla aika kauan, nahtiin Shanghai ylhaalta kasin seka paivalla- etta yovalaistuksessa. Ne eraan suomalaisen iskelmalaulajan tunnetuksi tekemat Shanghain valot oli kylla tosi makeat!

 

Kun oltiin saatu lintuperspektiivista tarpeeksemme, mentiin Emman kanssa Oriental Pearlin alakerrassa olevaan museoon. Se kertoi Kiinan kehityksesta ja oli tosi mielenkiintoinen. Siella naki perinteisia kiinalaisia juttuja ja nayttely havainnollisti hyvin Kiinan vaiheet agraariyhteiskunnasta lansimaalaistuneeksi talousjatiksi. Nykyaan Kiina on tosi lansimaalainen. Mietittiin, etta on harmi, kun globalisaatio on himmentanyt kiinalaisen kulttuurin ominaispiirteita tosi paljon. Olisi mukava nahda sita "oikeaa Kiinaa" enemman. Suurkaupunki, joka on kuin kaikki maailman suurkaupungit, ei ole niin kiinnostava kulttuusesta nakokulmasta katseltuna. Globalisaatio on toisaalta hyva, mutta toisaalta se sekoittaa asioita toisiinsa niin, ettei lopputulos ole muuta kuin epamaarainen sekamelska. Itselle tuli mieleen muovailuvahapaketti: ensin on monta kivan varista potkoa, mutta kun ne sekoittaa, niista tulee ihan kauhean ruskean harmaa sekoitus, jolla kukaan ei halua enaa leikkia.